Välj bästa avtalsform för dig

Vi erbjuder standardavtal med fast eller rörligt elpris. Vilken avtalsform som passar dig bäst beror på om du föredrar långsiktig kontroll på din kostnad eller vill ha möjlighet till lägsta pris även om det kan innebära större svängningar.
För tillfället erbjuds endast rörliga avtal
Just nu när elpriserna på terminsmarknaden (det som styr fastprisavtalen) är så höga blir risken för stor både för oss som företag och dig som privatperson att binda sitt elpris. Vi hoppas kunna erbjuda fastprisavtal igen, men det är marknaden som avgör när.

Jämför våra elavtal


100% förnybar el

Som privatkund hos oss får du bara el från förnybara källor – sol, vind och vatten. Vi följer marknadsutveckling för grön el och verkar aktivt för effektiv energianvändning till nytta både för dig och för en hållbar framtid. 

Miljö och effektivisering


Avtalsvillkor

Vår verksamhet styrs av branschens allmänna villkor och lokala villkor och bestämmelser. Här hittar du giltiga villkor.

För mer information, kontakta kundservice på tel 0430 480 90 eller mejl kundservice@sodrahallandskraft.se

Avtalsvillkor


För att möta samhällets energibehov och samtidigt minska klimatpåverkan, behöver elsystemet bli mer flexibelt. Efterfrågeflexibilitet handlar om att elkunder justerar sin elanvändning utifrån elprisets variationer och belastningen på elnätet. Målet är att avlasta elsystemet och samtidigt sänka kostnaderna för el.

Flexibel elanvändning

Flexibel elanvändning är ett annat namn för efterfrågeflexibilitet – det är alltså samma sak.
Elpriser påverkas, precis som många andra priser, av tillgång och efterfrågan. När efterfrågan är hög stiger elpriset, och när efterfrågan minskar sjunker det. Genom att minska elanvändningen under tider med hög efterfrågan kan man både avlasta elnätet och hålla kostnaderna nere.

Så sparar du pengar

Hur mycket du kan spara genom flexibel elanvändning beror på flera faktorer, till exempel var du bor, din energiförbrukning och elprisets variationer. Energimarknadsinspektionen (Ei) har gjort en analys som visar hur ett hushåll kan spara pengar genom att flytta sin elanvändning till andra tidpunkter.

Styr din elanvändning

För att dra nytta av efterfrågeflexibilitet behöver du ha ett timprisavtal och en elmätare som registrerar din elanvändning per timme. Det största värdet får du om du kan anpassa din förbrukning till de timmar när elpriset är som lägst.

Läs mer hos Energimarknadsinspektionen

Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet som arbetar för att energimarknaden ska fungera så bra som möjligt. För mer information, besök deras webbplats.

Energimarknadsinspektionen (Ei)

 

För att kunna fatta ett välinformerat beslut kan du använda dig av jämförelseverktyget Elpriskollen. Elpriskollen är ett oberoende jämförelseverktyg för avtal om leverans av el och tillhandahålls
av Energimarknadsinspektionen. På Elpriskollen kan du enkelt jämföra priser och villkor för olika elavtal.

Den 1 januari 2025 har nya föreskrifter från Energimarknadsinspektionen trätt i kraft (EIFS 2024:2), vilket bland annat innebär att elhandelsfakturor nu är mer detaljerade än tidigare. Syftet är att ge dig som konsument bättre insikt i hur ditt elpris är uppbyggt.

Du kan läsa mer om det här.

Vi hoppas kunna erbjuda fastprisavtal igen, men osäkerheten på elmarknaden är för stor för att kunna erbjuda detta idag.

2011 delades länderna i det nordiska elsystemet in i elområden. Den främsta anledningen var att jämna ut konkurrensfördelar mellan olika regioner med varierande prissättning. Sverige fick fyra elområden – från SE1 i norr till SE4 längst i söder. Sedan dess förhåller sig elpriset i respektive elområde till ett gemensamt riktpris, ett så kallat systempris. När ett område kan tillgodose hela sin konsumtion med egenproducerad el så följer man systempriset. När det i stället blir ett överskott eller underskott justeras priset i elområdet därefter – det görs en områdesjustering.

Att det fasta elpriset (terminspriset) varit så mycket högre än det rörliga elpriset (spotpriset) i sommar beror till stor del på den riskpremie som tillkommer i ett fastprisavtal. Riskpremien i ett fastprisavtal ska täcka upp för de variationer i elanvändningen som uppstår då det t.ex. blir kallt i landet, då kunden laddar sin elbil eller producerar solcellsel. Denna riskpremie slipper man betala i ett rörligt avtal där man istället får ta del av både prisfall och prisuppgångar.
Underliggande faktorer som priserna på gas och kol samt priset på utsläppsrätter i Europa påverkar elpriset för oss i södra Sverige extra mycket pga. att det finns elnätsförbindelser till Europa. Oron som finns i Mellanöstern driver upp gas- och kolpriserna och därmed våra elpriser ytterligare.

Sverige består av fyra elområden SE1-4. I norra Sverige produceras det mer el än det förbrukas. I södra Sverige är det tvärt om. Under delar av året finns det inte tillräcklig kapacitet i elledningarna för att transportera elen från norr till söder. Då måste SE4 importera el från Europa, vilket betyder att SE4 priser påverkas av prisbilden i Europa mer än övriga elområden i Sverige. 

Elpriserna har de senaste åren varierat från flera kronor per kWh ner till ”minuspriser” i elområde 4. Negativa elpriser blir allt vanligare pga. att elproduktionen blir alltmer väderberoende. 
Vad innebär då detta?
Kan man tjäna pengar på att använda el när man har ett timprisavtal och kan man som solelsproducent bli skyldig att betala för elen man producerar? Nej, troligtvis inte.
Elpriset vissa dagar kan vara väldigt lågt och t.o.m. negativt om det är väldigt blåsigt och soligt pga. att det blir överskott på el.
Det lönar sig alltid sig alltid att styra elanvändningen om man har timmätning och är då elpriset negativt påverkar du din totala kostnad en hel del.
Även med rörligt avtal (schablon) blir det totala månadspriset lägre. 

Men om elhandelspriset är negativt så behöver man betala elskatt och moms per kilowattimme. Det negativa priset måste ligga på minst -50 öre/kWh för att det ska löna sig att använda mer el än man behöver. Dessutom betalar man för överföringen av elen till nätbolaget, vilket betyder att det krävs ordentligt negativa elpriser för att det ska vara lönsamt att slösa på elen.

Som elproducent kan det verka som en förlust att få minuspriser på elen som skickas ut i nätet men faktum är att som elproducent kompenseras man på flera sätt.
Man får både skattereduktion på 60 öre/kWh och från nätägaren får man den s.k. nätnyttan.
Även om det vid vissa tillfällen är låga priser eller t.o.m. minuspriser så kommer man ändå att tjäna på elen man säljer. 

Vad är då kontentan av det här?
Jo, sannolikt kommer man inte att påverkas märkbart av negativa elpriset och det lönar sig inte att slösa med elen. Det viktigast är att vi använder så lite el som möjligt, det tjänar vi mest på och det är ju även bäst för miljön.

Det vanligaste är schablonprisavtal, ett genomsnittspris uträknat efter den aktuella månadens medelspotpris och det kollektiva förbrukningsmönstret. Det priset påverkas inte så mycket av att elpriset sticker iväg enskilda timmar eller dagar, även om sådana ökningar förstås har en påverkan på månadens snittpris som helhet.

Väljer du däremot ett timbaserat avtal så behöver du vara uppmärksam på den typen av svängningar. Med timdebitering betalar du för din exakta förbrukning under månaden, timme för timme. Om du kan flytta delar av din förbrukning till de timmar på dygnet då priset är som lägst så kan du vinna på timdebitering. Det som gör märkbar skillnad är de stora grejerna; billaddning, uppvärmning av spabad eller pool, framför allt uppvärmning av huset. Kan du styra detta till när priset är som lägst kan du vinna mycket.

Samtidigt måste du bevaka de rörliga timpriserna dagligen för att veta när det är dags att förbruka el och när det verkligen inte är det. Oftast är elpriset som högst när förbrukningen går upp, som på morgonen när industrin startar upp, medan priset går ned när industrin stänger och den totala förbrukningen går ned. Kärnkraftsproduktionen har minskat och sol och vindkraftsproduktionen har ökat. Sol- och vindkraft har fått en större andel av den totala elproduktionen, vilket kan medföra låga priser även mitt på dagen om det blåser mycket eller solen skiner.